MMF: Prednost doprinosu ekonomskog prosperiteta zemlje

Bez autora
Mar 13 2024

Centralna banka BiH ostaje predana ulozi u očuvanju finansijske stabilnosti i doprinosa ekonomskom prosperitetu zemlje kroz kontinuiranu saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom // i drugim međunarodnim partnerima, istaknuto je na sastanku guvernera Centralne banke Jasmine Selimović i šefa misije -a za BiH Aline Janku.

Selimovićeva je detaljno predstavila aktivnosti i dostignuća Banke, naglasivši njen kontinuirani rad na ispunjavanju zakonskog mandata i primjeni strateških ciljeva.

Posebno je istaknuto uspješno očuvanje monetarne stabilnosti u BiH kroz efikasan aranžman valutnog odbora, što predstavlja značajan doprinos u kontekstu aktuelne geopolitičke situacije, što je naišlo na punu podršku prisutnih predstavnika -a, saopšteno je iz Centralne banke.

Teme razgovora obuhvatile su i analizu ekonomskih i finansijskih trendova, kao i primjenu preporuka -a i ostale programe tehničke saradnje između ove dvije finansijske institucije, a naglašen je i značaj kontinuirane koordinacije i saradnje unutar Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH kojeg predvodi Centralna banka.

Selimovićeva je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti Centralne banke, posebno naglašavajući pozitivne finansijske rezultate ostvarene, zahvaljujući pravovremenom i uspješnom restrukturisanju portfolija deviznih rezervi, usklađenom sa promjenama politike u evrozoni.

“Ovi rezultati odražavaju posvećenost Centralne banke visokim standardima finansijskog upravljanja i stabilnosti”, istaknuto je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i rezidentni predstavnik -a u BiH Andreas Tudik, te drugi članovi delegacije, kao i predstavnici Uprave Centralne banke, čime je dodatno potvrđena čvrsta osnova za nastavak produktivne saradnje ove dvije institucije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik